Programma
Beleef

Welkom van de voorzitter

10 augustus is het weer zover: de jaarlijkse Fokveedag!
Tot nu toe is het een wisselvallige zomer met tussendoor een mooie dag. We hopen dat het tijdens de fokveedag ook een mooie dag is.
We hebben opnieuw een rijk en gevarieerd programma samengesteld, vol met demonstraties en keuringen van kalfjes en koeien. Voor de kinderen is er een overvloed aan leuke activiteiten, geschikt voor alle leeftijden. Bovendien zijn we blij om na lange tijd de terugkeer van de 'Sterkste man' aan te kondigen,
Onze streekmarkt biedt prachtige lokale producten, en op het gezellige foodplein kunt u genieten van heerlijke hapjes en drankjes.
Het is echt teveel om op te noemen, dus kom vooral zelf kijken en beleven!

Wij willen onze vrijwilligers en sponsoren bedanken die dit evenement mogelijk maken. Zonder jullie inzet en steun zou de Fokveedag niet hetzelfde zijn.

Als organisatie kijken we uit naar een fantastische dag en hopen we u allen te mogen verwelkomen.

Tot ziens op de Fokveedag!
Met vriendelijke groet,

Bert Poot, voorzitter

Het terrein

Programma

Programmaboekje

Programmaboekje

Kalverring

Beginuur
10.00Aanvang kalverbegeleidingswedstrijd
11.30Showmanship pinken

Koeienring

Beginuur
9:00Rubriek 1Vaarzen
9:25Rubriek 2Vaarzen
9:50Rubriek 3Middenklasse
10:15Rubriek 4Middenklasse
10:40Rubriek 5MIddenklasse
11.05KampioenschapVaarzen
11.30Rubriek 6Oudere dieren
11.55Rubriek 7Productieklasse
12.15Showmanship met koeien
13.00Pauze
13.15Rubriek 1 en 2Bedrijfsgroepen
14.00KampioenschapBedrijfsgroepen
14.15KampioenschapMiddenklasse
14.40KampioenschapOudere dieren
15.00Defilé en prijsuitreiking

Uitslagen keuring

De uitslagen zijn bekend, en wat was de kwaliteit hoog! Lees de uitslagen hier.

Uitslagen loterij

De winnende lootjes zijn getrokken. Bekijk de uitslag hier. Van harte gefeliciteerd met uw prijs.

De onderdelen van de koe

Waarop en hoe wordt er gekeurd?

Kijken en vergelijken
Uitgebreide info
Reglement
De jury vergelijkt steeds dieren van ongeveer dezelfde leeftijd en beoordeelt ze op hun bouw en fraaiheid. Allereerst wordt gekeken naar uiterlijke fraaiheid. In vaktaal wordt dat type genoemd. Dat is echter niet het belangrijkste.

Het belangrijkste zijn de “functionele kenmerken”. Dat wil zeggen: heeft de koe sterke benen, waardoor ze zich makkelijk in de stal kan bewegen? En heeft de koe een goed uier, wat vast aangehecht zit en waar de spenen mooi vierkant onder zitten en die van gemiddelde lengte zijn, waardoor de koe gemakkelijk te melken is.

Dan wordt ook gekeken naar een sterke rug, breedte en inhoud in het lichaam en of haar kruis (het bekken) correct gebouwd is. Er wordt gestreefd naar sterke melkkoeien met voldoende kracht, die gezond melk kunnen produceren en dat een lang leven vol kunnen houden.
Welkom op de Fokveedag Hellevoetsluis

Hoewel er tijdens de Fokveedag veel leuke activiteiten zijn, staan de dieren centraal. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de keuringsring en waarom? Waarom nemen melkveehouders van de Zuid Hollandse- en Zeeuwse Eilanden tijdens het evenement hun beste dieren mee naar Hellevoetsluis?

Vandaag worden de dieren gekeurd: op hun uiterlijk en met elkaar vergeleken. En al levert dat een leuke schoonheidswedstrijd op, het is meer.
De melkveehouder moet zijn inkomen immers met zijn koeien verdienen en omdat te doen heeft hij goede koeien nodig. Die moeten gebouwd zijn om veel melk te geven en dat gedurende een lang en gezond leven vol te kunnen houden. Door goede koeien en stieren te selecteren hopen melkveehouders nog betere nakomelingen te fokken.

Bij de melkkoeien wordt vooral gekeken naar de bouw van de koe. Zowel de onderdelen van de koe, als de samenhang daarvan moet kloppen. De jury kijkt vooral naar de volgende punten:

Frame:
Een goede melkkoe kan veel ruwvoer vreten en heeft veel ruimte in haar skelet voor hart, longen en pens. Daarvoor moet ze groot genoeg zijn, met een brede borstkas met veel inhoud. Ook moet het kruis ruim genoeg zijn om het kalf te baren.

Melktype
Een melkkoe moet laten zien dat ze voldoende melk kan geven. Ze moet melkuitstraling te hebben. Dat kun je af zien aan de ruimte tussen, en de ligging van de ribben. Melkveehouders noemen dat “openheid”. Ook dient ze voldoende lichaamsconditie te behouden gedurende de lactatie.

Het uier
In het uier van de koe wordt de melk gemaakt. Er moet genoeg melk in kunnen. Het moet dan ook sterk zijn en stevig onder de koe hangen. En omdat de veehouder de melk er met de melkmachine gemakkelijk uit wil krijgen moeten de spenen netjes recht onder het uier hangen. Daarnaast moet het uier soepel en gezond zijn. In haar beoordeling weegt de jury het uier zwaar mee.

De benen
Een koe weegt al snel meer dan 600 kilo. Dat gewicht wordt verdeeld over de vier benen van de koe, die het verdelen over twee klauwen. De druk op die klauwen is dus groot. Daarom moeten ze even groot, sterk en welgevormd te zijn. Om goed te kunnen lopen moet de koe sterke benen hebben met voldoende veerkracht. Het beenwerk moet ’droog’ zijn, dat wil zeggen zonder vochtophoping, en mag van de zijkant gezien niet te recht zijn, maar zeker niet te krom. Van achteren gezien moeten de benen netjes parallel staan en de koe moet flinke grote stappen maken.


De koeien komen in groepjes van dezelfde leeftijd in de ring. Dat noemen we rubrieken. De jury bekijkt elke koe nauwkeurig tijdens het lopen en zal de minst goede koeien als eerste op laten stellen in een rij. De beste koe wordt als laatste naar het midden geroepen. Vervolgens lopen de koeien nog een rondje om te kijken of de volgorde echt goed is. Daarna worden de koeien weer opgesteld en zal de jury haar plaatsing toelichten. De eigenaren en het publiek willen natuurlijk wel weten waarom ze op een bepaalde plek staan. Per rubriek gaan de drie beste koeien naar de finale: de kampioenskeuring: de finale. Die vindt ‘s middags plaats.

Er is een kampioenschap voor elke leeftijdsklasse:
- Vaarzen: koeien die een keer een kalf hebben gehad
- Middenklasse: koeien die twee of drie keer hebben gekalfd
- Oudere koeien: koeien meer dan drie keer gekalfd.
- Productieklasse: koeien die in hun leven al meer dan 70.000 kg melk hebben gegeven

Per rubriek bepaald de jury ook welke koe het beste uier heeft. Aan het einde van de dag wordt een dagwinnares aangewezen door de jury. Alle winnaressen worden door een speciale koeienfotograaf op de foto gezet.

Voorbereiding
Er komt heel wat bij kijken om een koe goed voor de dag te laten komen op een keuring. De veehouders zijn hier al weken mee bezig! De koe wordt gewassen, geschoren en getraind. Ze moet netjes mak kunnen meelopen en ook de ‘voorbrenger’ moet er netjes en verzorgd uit zien. Hier geldt: jong geleerd is oud gedaan!
Daarom is er voor kinderen een aparte voorbrengwedstrijd met kalveren. De kinderen hebben hard geoefend om te laten zien dat hun kalf goed meeloopt aan het halster en dat ze het goed hebben
Dit is het reglement voor agrariërs die koeien en/of kalveren voorbrengen tijdens de Fokveedag.

1. Als inzender kan een ieder. die aan de verschillende algemene en bijzondere bepalingen voldoet die door de commissie worden gesteld. worden toegelaten. Deelname is voor eigen risico en de runderen moeten afkomstig zijn van IBR veilige en Lepto- en BVD vrije bedrijven. Runderen van niet IBR vrije bedrijven moeten bloedonderzoek ondergaan. alleen dieren met een negatieve uitslag worden toegelaten en moeten zijn geënt volgens de regels van de fabrikant.
2. De runderen moeten voorzien zijn van een dubbele registratie (identificatie).
3. De commissie behoudt zich het recht voor inzenders te weigeren of wanneer het aantal inschrijvingen in een of meer klassen niet aan de verwachting voldoet deze klassen te annuleren of te wijzigen.
4. Bij de keuring van het vee moeten de inzenders zich houden aan de uitspraak van de jury. Beroep hiertegen is niet mogelijk.
5. Verpleging en voeding zijn voor rekening en risico van de inzender. Water en stro worden gratis verstrekt.
6. De commissie is bevoegd om vee. dat ongeschikt en/of onhandelbaar lijkt van het terrein te laten verwijderen.
7. Tijdens de keuring moeten bij het vee bekwame begeleiders aanwezig zijn die toezicht houden.
8. De inzenders zijn verplicht, hun dieren te plaatsen op de door de commissie aangegeven nummers. De keuringsring is alleen toegankelijk voor de jury en de begeleiders met hun dieren.
9. De commissie kan na overleg met de jury besluiten een prijs te wijzigen of eventueel niet toe te kennen.
10. Voor alle met 1a, 1b en 1c en het beste uier in de rubriek bekroonde dieren zullen linten worden verstrekt. De hoogst bekroonde dieren of groepen van dieren ontvangen tevens ereprijzen.
11. BELANGRIJK: de keuringen beginnen om 09.00 uur. De ingezonden dieren moeten uiterlijk 08.30 uur op het terrein aanwezig zijn. Zonder toestemming van de commissie mogen de dieren NIET het terrein verlaten voordat alle keuringen zijn beëindigd.
12. De commissie draagt geen verantwoording voor eventuele fouten en/of omissies die in deze catalogus voorkomen. In alle gevallen waarin dit niet voorziet beslist de commissie.
13. De commissie draagt geen verantwoording voor de gezondheidsstatus van de bedrijven die dieren inzenden op de fokveedag.